over de bedenker en ontwerper van de HotTug:
Frank de Bruijn

De HotTug is een Supergoed ontwerp: even simpel als geniaal. Supergoed is het bedrijf van Frank de Bruijn, die zijn werkplaats heeft op een binnenvaartschip in de Rotterdamse haven. Hij heeft een zwak voor dit soort plekken, waar het natuurlijke en het gecultiveerde hand in hand gaan. Zijn hang naar vrijheid, vuurtje stoken, zwemmen in open water en ongestoord buiten eten komt in veel van zijn ontwerpen naar voren. Bijvoorbeeld in de serie ‘Picknick on wheels’, het meubilair van weerbestendig materiaal dat je eenvoudig de zon of juist de schaduw in rolt. Of zijn ‘raketkachel’, gemaakt van oude vaten. Een houtkachel voor buiten, in de vorm van een raket die ieder moment lijkt op te stijgen. Afhankelijk van de maat is hij geschikt voor in de tuin of openbare plekken in de stad. “Ik vind de ervaring van buitenruimte belangrijk” legt De Bruijn uit. “Met de HotTug breidt ik mijn werkterrein uit naar het water.”

De HotTug is een houtgestookte hot tub waarmee je kunt varen en een tug (sleepboot) waarin je heerlijk warm kunt baden. Hij is bedoeld voor onbekommerd plezier op het water, al dan niet stomend, met in het achterhoofd de mooie plekjes om aan te leggen of te zwemmen. “Het moest niet alleen een bootje worden, maar een vaartuig met verschillende mogelijkheden, waarin je je opgenomen kunt voelen in de omgeving. Als de HotTug gevuld is, scheidt alleen een smalle rand je van het water waarin je vaart.” Zijn jarenlange ervaring met houtkachels op zijn eigen woon- en werkschip hielp hem bij het ontwikkelen van een houtgestookte onderwaterkachel. Deze brengt de 2000 liter water die de HotTug kan bevatten, in een paar uur op een aangename 38 graden.

De Bruijn is oorspronkelijk opgeleid als beeldhouwer aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Daarnaast heeft hij een liefde voor natuurkunde en techniek. Als kunstenaar wilde hij aan de slag in de openbare ruimte, maar kwam er al snel achter dat het functioneren in een subsidiecultuur hem niet de juiste energie gaf. Hij wilde leven van zijn werk en startte met het ontwerpen en maken van meubels. “Ik hou ervan om dingen zelf te maken. Meubels die je nergens kunt kopen en die je zelf zou willen hebben. Mooie, bijzondere en grappige objecten, die in de eerste plaats gewoon functioneel zijn”, zo formuleert hij zijn drijfveer. Zijn meubels zijn stoer en persoonlijk. Kenmerkend voor de meubelontwerpen zijn de eenvoudige uitstraling, het gebruik van eerlijke materialen en de kwinkslag die hij in elk ontwerp weet aan te brengen. Inmiddels verzorgt hij ook al jarenlang ruimtelijke inrichtingen, vaak voor tentoonstellingen, bijvoorbeeld voor Museum Boijmans Van Beuningen en het NAI.

De HotTug is een heel jong product, maar blijkt mediageniek. Supergoed presenteerde HotTug voor het eerst op de Hiswa Te Water in september 2012. Wanneer is het project in De Bruijns ogen geslaagd? “Als de HotTub op verschillende plekken in Europa ligt bij vakantiehuisjes, campings en sauna’s”, is het onmiddellijke antwoord. Onze eerste locatie in Ijlst zie www.werfijlst.nl is een goed voorbeeld van een plek waar we de HotTug graag zien.
En, als hij nog even verder mag dromen, “als er verhuurstations voor de HotTug zijn in havengebieden en waterrijke binnensteden.” De boodschap is duidelijk: de HotTug raakt pas net op stoom!